Αναρτήθηκε σε

Άκουα Μαρίνα

Αναρτήθηκε σε

Η Άκουα Μαρίνα είναι ορυκτό που ανήκει στην οικογένεια του Βήρυλλου όπως και το σμαράγδι και παρόλο που δεν είναι τόσο ακριβή όσο αυτό, είναι ένας από τους πιο περιζήτητους λίθους στην κοσμηματοποιία.

Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό “Aqua Mare” που σημαίνει “Νερό της Θάλασσας” και οφείλεται στο διάφανο γαλάζιο-γαλαζοπράσινο χρώμα της.

Επειδή η γαλάζια απόχρωση έχει μεγαλύτερη ζήτηση για την κατασκευή κοσμημάτων, η γαλαζοπράσινη μετατρέπεται σε γαλάζια με θερμική επεξεργασία. Το χρώμα της επεξεργασμένης πέτρας παραμένει σταθερό γαλάζιο -δεν αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου δηλαδή- ενώ είναι αδύνατη η ανίχνευση της εν λόγω επεξεργασίας από τα γεμολογικά εργαστήρια. Έτσι θεωρούμε πως κάθε Άκουα Μαρίνα έχει υποστεί θερμική επεξεργασία χωρίς αυτό να μειώνει την αξία της.

Η καλύτερη ποιότητα της άκουα μαρίνας εξορύσσετε στην πολιτεία Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας. Στο συγκεκριμένο ορυχείο το 1910 βρέθηκε και το μεγαλύτερο κομμάτι με την καλύτερη ποιότητα αυτού του πολύτιμου λίθου.

Ζύγιζε 110κιλά,ονομάστηκε Papamel και στη συνέχεια κόπηκε σε χιλιάδες μικρότερα κομμάτια.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως είναι το πετράδι του Ποσειδώνα που ξέφυγε από τα μπαούλα των Νηρηίδων ενώ για άλλους λαούς θεωρείται η πέτρα των θηλυκών θεοτήτων της θάλασσας. Ο Πλίνιος την περιέγραφε ως το πετράδι από το παλάτι των γοργόνων και στην αρχαία Ρώμη πίστευαν ότι προστατεύει τον κάτοχό της από τους κινδύνους της θάλασσας. Είναι λογικό λοιπόν που ακόμη και σήμερα θεωρείται η πέτρα των ναυτικών.

Από τις διασημότερες άκουα μαρίνες είναι αυτές που κοσμούν τα βασιλικά κοσμήματα της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1952 η βασίλισσα Ελισάβετ λαμβάνει από τον τότε Πρόεδρο της Βραζιλίας ως δώρο για την ενθρόνισή της ένα σετ που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και ένα περιδέραιο στολισμένα με άκουα μαρίνα. Το 1957 η βασίλισσα παρήγγειλε στον οίκο Garrard μία τιάρα με διαμάντια και άκουα μαρίνα για να τη συνδυάσει με τα κοσμήματα. Την επόμενη χρονιά η Βραζιλία της προσέφερε ακόμα ένα δώρο για να προσθέσει στο σετ, αυτή τη φορά ένα βραχιόλι και μία καρφίτσα, ενώ όταν η ίδια επισκέφτηκε τη Βραζιλία ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο της χάρισε ένα αξεσουάρ για τα μαλλιά με διαμάντια και άκουα μαρίνα το οποίο χρησιμοποίησε για να κάνει την τιάρα της ακόμη πιο εντυπωσιακή.

ΕΠΑΝΩ
Arrow

ΚΑΛΑΘΙ 0

Επιθυμητά
Σύνδεση
Δημιουργία λογαριασμού

Ένας σύνδεσμος για να ορίσετε νέο κωδικό πρόσβασης θα σταλεί στη διεύθυνση email σας

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε ολόκληρο τον ιστότοπο, για τη διαχείριση της πρόσβασης στο λογαριασμό σας και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στη σελίδα πολιτική απορρήτου.

Ανάκτηση κωδικού

Χάσατε τον κωδικό σας; Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για να δημιουργήσετε ένα νέο κωδικό μέσω email.