Αναρτήθηκε σε

Για την ενασχολησή μου με την κατασκευή κοσμημάτων αφορμή στάθηκε…

Αναρτήθηκε σε

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων;

Για την ενασχολησή μου με την κατασκευή κοσμημάτων αφορμή στάθηκε η οικογενειακή επιχείρηση μιας και μεγάλωσα μέσα στο εργαστήριο χρυσοχοΐας που δημιούργησε  ο πατέρας μου το 1985. Στην παιδική ηλικία το έβλεπα σαν παιχνίδι και στην εφηβική μαγεύτηκα όταν άρχισα να μαθαίνω την τέχνη και να ανακαλύπτω τον τρόπο της δημιουργίας ενός κοσμήματος.

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Έχω δημιουργήσει δύο σειρές κοσμημάτων την “Art in Different Style” και την “Geometry in Different Style”.

Art

Η “Art” είναι μια σειρά που αποτελείται από μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα με ορυκτούς ακατέργαστους ημιπολύτιμους λίθους δεμένους με ασήμι 925. Όταν λέω μοναδικά εννοώ πως κανένα κομμάτι της σειράς δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί ξανά καθώς κανένας λίθος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο και το ασήμι σμιλεύεται με βάσει το σχήμα του εκάστοτε λίθου.

Geometry

Η “Geometry” από την άλλη, είναι μια σειρά που συνδυάζει το χειροποίητο με το εμπορικό στοιχείο, μπορεί δηλαδή κάποιο κομμάτι της σειράς να αναπαραχθεί ξανά καθώς οι πέτρες σε αυτήν τη σειρά είναι συνθετικές. Εδώ να διευκρινίσω πως συνθετική πέτρα δεν σημαίνει απαραίτητα φθηνή ή κακής ποιότητας. Υπάρχουν συνθετικές πέτρες όπως τα Cubic Zirconia  που ανάλογα το μέγεθος και την κοπή το κόστος τους μπορεί να αγγίξει τα κόστη των ημιπολύτιμων λίθων. Σε όλα τα κοσμήματα το μέταλλο που χρησιμοποιώ είναι ασήμι 925  με μαύρη επιροδίωση ή χρύσωμα 24 καρατίων.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει να δημιουργήσετε;

H έμπνευσή μου προέρχεται από την ίδια τη φύση, τη μυθολογία και τις ιστορίες διαφόρων αρχαίων πολιτισμών αλλά και την ίδια την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας. Η φύση δημιουργεί  και μου παρέχει τα μέταλλα και τους λίθους, το κάθε ορυκτό είναι τόσο διαφορετικό  -όχι μόνο ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς τις ιδιότητες του-  που όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν υπέροχες ιστορίες και μαγευτικούς μύθους, σε μια προσπάθεια να αποδώσουν και να εξιστορήσουν αυτού του είδους την μοναδικότητα.

Για μένα η εικόνα του αργύρου που  λιώνει είναι άμεσα συνδεδεμένη με την θεά του φεγγαριού, ο αμέθυστος με την μετάνοια του θεού Διόνυσου και τα μαργαριτάρια με την γέννηση της θεάς Αφροδίτης.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή  -όπως και για όλους-  είναι ο Covid-19 που ένα χρόνο τώρα έχει ανατρέψει  όλη μας τη ζωή. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου  βασίζεται  στις εκθέσεις που γίνονται  εντός και εκτός  Ελλάδας και τις διαπροσωπικές επαφές-σχέσεις.  Μέσω των εκθέσεων έρχομαι σε επαφή  με προμηθευτές διαφόρων  υλικών, πετρωμάτων, εργαλείων και μηχανημάτων. Και αυτό γίνεται για να διασφαλίσω την ποιότητα  των υλικών που θα χρησιμοποιήσω  -είτε μιλάμε για μέταλλα, είτε για ορυκτές πέτρες ή και συνθετικές-  αλλά και την καταλληλότητα των εργαλείων/μηχανημάτων που χρειάζομαι.

Αντίστοιχα μέσω των εκθέσεων θα γνωρίσουν οι έμποροι λιανικής τις συλλογές μου. Πάλι για τους ίδιους λόγους, για να ελέγξουν από κοντά την ποιότητα των κοσμημάτων μου. Δυστυχώς η καθαρότητα μιας πέτρας ή οι λεπτομέρειες στην κατασκευή  ενός κοσμήματος δεν ελέγχονται μέσω διαδικτύου.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Υπάρχει τεράστια ιστορία όσον αφορά την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στον κόσμο. Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος κατάλαβε την αξία μετάλλων και λίθων και βρήκε τρόπο να τα κατεργαστεί ώστε να δημιουργήσει κοσμήματα για διάφορους λόγους, ως σύμβολο δύναμης και εξουσίας, πλούτου, ακόμα και σαν αντικείμενα προστασίας ή εξασφάλισης καλοτυχίας.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πεποιθήσεις για ορισμένους λίθους ότι μπορεί να φέρουν την ευτυχία, την αγάπη ή το χρήμα. Είναι λογικό λοιπόν τα κοσμήματα να μας συναρπάζουν, όχι μόνο ως ένα έτοιμο αξεσουάρ αλλά και ως υλικά, πως δέθηκε το μέταλλο με την πέτρα, πως πήρε αυτό το σχήμα, γιατί ένας ακατέργαστος λίθος είναι τόσο εντυπωσιακός όσο ένα διαμάντι καλής κοπής;

Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθώντας να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα οδηγούνται στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, στην αρχή ως χόμπι και αν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν τις πολλές δυσκολίες  και τα προβλήματα της τέχνης αυτής διαλέγουν το δρόμο του επαγγελματία.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Ναι, έχει αποδειχτεί πως όταν δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει την δουλειά Ελλήνων σχεδιαστών τους εκτιμάει και τους στηρίζει παρ’ όλη την κρίση. Έχουμε αξιόλογους κι εμπνευσμένους δημιουργούς που δουλεύουν με πολλή αγάπη, μεράκι και ταυτόχρονα με πολλή καλή ποιότητα υλικών και κατασκευής.

Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά με έναν τρόπο περίεργο θα έλεγα. Από την μία έχει δει μεγάλη αύξηση το φθηνό, faux, εισαγόμενο κόσμημα από χώρες της ανατολής μέσω γνωστών εφαρμογών που διαφημίζονται για τις οικονομικές επιλογές στα προϊόντα τους, αλλά από την άλλη υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θα προτιμήσει να αποταμιεύσει έτσι ώστε να στηρίξει τον Έλληνα δημιουργό και το ποιοτικό προϊόν.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Να εμπλουτίσω τις ήδη υπάρχουσες συλλογές μου και ταυτόχρονα να ξεκινήσω τα καινούργια project που έχω στο μυαλό μου.

Υπάρχει πολύ έμπνευση και όρεξη για δημιουργία παρ’ όλες τις δυσκολίες που προανέφερα.

Ταυτόχρονα ανυπομονώ να βγούμε από την Covid-19 εποχή και να γυρίσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα ζωής, ώστε να λάβω μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού και να προσελκύσω ξένο αγοραστικό κοινό.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ευχηθώ στους αναγνώστες μας να είναι όλοι υγιείς και να βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

ΕΠΑΝΩ
Arrow

ΚΑΛΑΘΙ 0

Επιθυμητά
Σύνδεση
Δημιουργία λογαριασμού

Ένας σύνδεσμος για να ορίσετε νέο κωδικό πρόσβασης θα σταλεί στη διεύθυνση email σας

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε ολόκληρο τον ιστότοπο, για τη διαχείριση της πρόσβασης στο λογαριασμό σας και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στη σελίδα πολιτική απορρήτου.

Ανάκτηση κωδικού

Χάσατε τον κωδικό σας; Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για να δημιουργήσετε ένα νέο κωδικό μέσω email.