Αναρτήθηκε σε

Μαργαριτάρι

Αναρτήθηκε σε

Το μαργαριτάρι είναι ένας οργανικός πολύτιμος λίθος με ιστορία αιώνων, χαρακτηρίζεται και ως ο αριστοκράτης των λίθων.

Τα μαργαριτάρια δημιουργούνται όταν ένα ξένο σώμα εισχωρήσει μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο. Το όστρακο προσπαθώντας να αποβάλλει το σώμα ξεκινάει να εκκρίνει μάργαρο και να το περικλείει με επάλληλες στρώσεις ώσπου σχηματίζεται το Μαργαριτάρι

Η λέξη “μαργαριτάρι” προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μαρμαίρω” που σημαίνει “λάμπω” ή ίσως και από την περσική “marvarit” καθώς οι αρχαίοι Έλληνες γνώρισαν τα μαργαριτάρια στην Περσία κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η περσική λέξη “marvarit” πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία ινδική “manjari” η οποία σημαίνει “κάλυκας άνθους” και συνδέεται με την λατινική “margaris” που σημαίνει “άνθος μαργαρίτας”.

Η θεά Αφροδίτη αναδύθηκε από το νερό μέσα από ένα κοχύλι.

Ακριβώς έτσι γεννήθηκε και το μαργαριτάρι, ο αριστοκράτης των λίθων: Μέσα από ένα όστρακο, που οι αχτίδες της Σελήνης κατάφεραν να το βρουν και να το «αγγίξουν» στα μεγαλύτερα βάθη της θάλασσας.

μαργαριτάρια συνδέθηκαν άμεσα με την θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Επίσης κατά την αρχαιότητα θεωρήθηκαν «τα δάκρυα των θεών». Με τον εκχριστιανισμό των Ελλήνων αυτή η πεποίθηση άλλαξε ελαφρώς, πλέον ήταν «τα δάκρυα των αγγέλων». Ενώ για τους Κινέζους θεωρούνται «τα δάκρυα του ουρανού» ο οποίος «κλαίει» κάθε φορά που δράκοι μάχονται μεταξύ τους. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους ήταν ο ιερός λίθος της θεάς Ίσιδας.

Απ’ όλα τα μαργαριτάρια ένα και μοναδικό ξεχωρίζει ως μυθικό λόγω της ιστορίας του: «La Pellegrina» ή αλλιώς, «Η Περιπλανώμενη». Βρέθηκε στα χέρια κάποιου σκλάβου στα νερά της Βενεζουέλας ή του Παναμά και το 1554 παραδόθηκε στον τότε Φίλιππο II της Ισπανίας από τον εξερευνητή Don Diego de Temes. Εκείνος το δίνει ως γαμήλιο δώρο στη μελλοντική του σύζυγο Mary Tudor, γνωστή πλέον σε όλους μας ως «Bloody Mary».

Με βάρος 11.5 γραμμάρια και αξία στα 100.000 δουκάτα, ήταν το μοναδικό κόσμημα που φόρεσε εκείνη στο γάμο της.

Το 1605 εθεάθη ξανά στο λαιμό της βασίλισσας Μαργαρίτας της Ισπανίας, το 1812 πουλήθηκε από τον Ναπολέοντα στον Μαρκήσιο του Abercom και μετά από 157 χρόνια (1969) το Pellegrina εμφανίζεται σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s. Στην εν λόγω δημοπρασία ο Richard Burton το αγοράζει για 370.000 $ και το χαρίζει στην Elizabeth Taylor για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το Pellegrina όμως φαίνεται πως «ήθελε» να χαθεί και πάλι από τα μάτια του κόσμου αφού όταν ο υπεύθυνος του οίκου Sotheby’s τους επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο που διέμεναν, κατέληξαν και οι τρεις να το ψάχνουν μανιωδώς στα χαλιά της υπερπολυτελούς σουίτας του ζεύγους. Τελικά το μαργαριτάρι βρέθηκε και δέθηκε σ’ ένα εκπληκτικό κόσμημα από τον οίκο Cartier.

Φημολογείται πως η Elizabeth Taylor το πούλησε το 1995 σε άγνωστο αγοραστή κι έτσι η ιστορία της «Περιπλανώμενης» συνεχίζεται…

Το “Μαργαριτάρι του Αλλάχ” ή αλλιώς το “ Μαργαριτάρι του Lao-Tse” είναι ένα ακόμα πολύ διάσημο μαργαριτάρι, διότι είναι το μεγαλύτερο φυσικό μαργαριτάρι που έχει βρεθεί ποτέ. Έχει βάρος 6,4 κιλά και προέρχεται από ένα μαλάκιο που ονομάζεται Tridacna Gigas. Βρέθηκε το 1934 στο νησί Palauan από έναν Φιλιππινέζο δύτη.

ΕΠΑΝΩ
Arrow

ΚΑΛΑΘΙ 0

Επιθυμητά
Σύνδεση
Δημιουργία λογαριασμού

Ένας σύνδεσμος για να ορίσετε νέο κωδικό πρόσβασης θα σταλεί στη διεύθυνση email σας

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε ολόκληρο τον ιστότοπο, για τη διαχείριση της πρόσβασης στο λογαριασμό σας και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στη σελίδα πολιτική απορρήτου.

Ανάκτηση κωδικού

Χάσατε τον κωδικό σας; Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για να δημιουργήσετε ένα νέο κωδικό μέσω email.