Αναρτήθηκε σε

Τουρμαλίνη

Αναρτήθηκε σε

Η Τουρμαλίνη ξεκίνησε το ταξίδι της από το κέντρο της γης προς την επιφάνεια. Στο δρόμο συνάντησε το ουράνιο τόξο κι εκείνο της χάρισε όλα του τα χρώματα.

Σήμερα είναι από τους δημοφιλέστερους ημιπολύτιμους λίθους αλλά μέχρι το 1703 – όταν και ταξίδεψε στην Ευρώπη μέσω των Ολλανδών – ήταν γνωστή μόνο στην Σρι Λάνκα όπου και ανακαλύφθηκε.

Το όνομα της προέρχεται από την σιναλεζική λέξη tourmali ή touramali το οποίο μεταφράζεται ως “η πέτρα των χρωμάτων…

…. Τουρμαλίνη: Δεν υπάρχει άλλο ορυκτό που να παρουσιάζει τέτοιο φάσμα χρωμάτων και συνδυασμούς αυτών με την καθαρότητα, τη διαφάνεια και την σκληρότητα της Τουρμαλίνης. Το χαρακτηριστικό της να “αλλάζει το χρώμα της”, η ένταση του ανάλογα με το είδος του φωτισμού και την οπτική γωνία αντίστοιχα, σε συνδυασμό με την πιεζοηλεκτρική ιδιότητα που εμφανίζει, έκαναν τον κόσμο για πολλά χρόνια να πιστεύει πως είναι “μαγική”.

Η Τουρμαλίνη συναντάται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Με κυριότερες χώρες παραγωγής την Βραζιλία, Μαδαγασκάρη, Σρι Λάνκα, Ρωσία, Ινδονησία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια των Η.Π.Α κ.α.

Η Τουρμαλίνη έχει σκληρότητα 7,5 στην κλίμακα Mohs (με μέγιστη τιμή το 10) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της σκληρότητάς των ορυκτών.

Υπάρχουν διάφορα είδη Τουρμαλίνης: ο σορλίτης που περιέχει σίδηρο και είναι μαύρος, ο δραβίτης που περιέχει μαγνήσιο και είναι καστανός, ο αχροϊτης που είναι άχρωμος, ο ελβαϊτης που περιέχει λιθιο κι έχει υποκατηγορίες: τον ινδικόλιθο που είναι γαλάζιος, τον ρουβελίτη που είναι κόκκινος και τον βερντελίτη που είναι πράσινος, τα οποία όμως είναι γνωστά βάση του χρώματος τους και όχι με την επίσημη ονομασία τους.

Η πιο περιζήτητη Τουρμαλίνη σήμερα έχει ένα εξαιρετικό μπλέ χρώμα, κοστίζει 40.000 ευρώ το καράτι και βρέθηκε στην πόλη Paraiba της Βραζιλίας.

Τουρμαλίνες βρίσκουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στην Σέριφο.

 

 

ΕΠΑΝΩ
Arrow

ΚΑΛΑΘΙ 0

Επιθυμητά
Σύνδεση
Δημιουργία λογαριασμού

Ένας σύνδεσμος για να ορίσετε νέο κωδικό πρόσβασης θα σταλεί στη διεύθυνση email σας

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε ολόκληρο τον ιστότοπο, για τη διαχείριση της πρόσβασης στο λογαριασμό σας και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στη σελίδα πολιτική απορρήτου.

Ανάκτηση κωδικού

Χάσατε τον κωδικό σας; Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για να δημιουργήσετε ένα νέο κωδικό μέσω email.